Kungsgatans julkronor går i pension

"Alla har sett dem och du har säkert julhandlat i skenet av dem. Berätta vad du skulle göra med en av Kungsgatans ljuskronor och den kan bli din." löd inledningen av en artikel i GP för drygt en vecka sedan. Det var ett sätt att ta till vara på några av de gamla pensionerade ljuskronorna som hängt över Kungsgatan i juletid sedan 1950-talet. Varje ljuskrona är en gulmålad plåtkonstruktion i 35-kiloklassen, klädd med gula, röda och klara glödlampor. 


Upphovsmannen bakom kronorna heter Ove Kullberg, avliden 2001. Han var reklamare på Waidele och fuskade även lite som konstnär. Elfirman Nyberg&Karlsson lät tillverka kronorna och monterade upp dem. De blev mycket beundrade och ansågs vara en fantastisk julskyltning på sin tid.


Tre stycken har nu fått nya ägare. En krona kommer vi kunna se i NKs julskyltning. En kommer vara med i Chalmerscortegén och en kommer finnas med i Hammarkullekarnevalen. Vad som kommer hända med de återstående kronorna återstår att se..

Hur kommer de nya kronorna som ersätter de gamla se ut då? De blir kopior av de ursprungliga, guldmålade aluminium istället för plåt. En del av bollarna är borta och belysningen blir LED-lampor, färgade i nederkanten och klara upptill. Strömförbrukningen sjunker till en femtedel av vad den varit med de gamla kronorna.Översta bilden är härifrån, den andra lånade jag från GP


♥ Kommentarer ♥
♥ Postat av: Yoshnacool - one and only

verkligen härligt tema du har för din blogg ;)

2010-10-31 @ 13:30:56
URL: http://yoshnacool.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar ♥ God Jul! ;)


Ditt namn:
Kom ihåg ♥

Din mail: (endast synlig för mig)


Din blogg:


Din kommentar:


bloglovin
Trackback
RSS 2.0