Lussekatter


50 g - 1 pkt jäst för söta degar
150 g smör el margarin
5 dl standardmjölk
1 burk à 250 g kesella
2 frp à 0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
Russin

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.







♥ Kommentarer ♥

Lämna gärna en kommentar ♥ God Jul! ;)


Ditt namn:
Kom ihåg ♥

Din mail: (endast synlig för mig)


Din blogg:


Din kommentar:


bloglovin
Trackback
RSS 2.0