Buffé


Förra året i början av December var jag på dop hos syrran i Flyinge. Då bjöds på en kalasgod buffé. Kanske inte så juligt, men jag lägger upp recepten här i bloggen iallafall! Kopierat rakt av från Syrrans blogg! (Sedär, där gjorde jag lite reklam för hennes blogg också hihi) ;)



Fläskfilè
Till 4-6 personer

600-800 fläskfilé
Färsk rosmarin, salvia, timjan
smör eller olja att steka i
2 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl vitt vin
1 lagerblad


Putsa, salta och peppra filén. Finhacka örterna och klappa i hacket runt om köttet. Bryn sedan köttet väl runt om i en gryta. Vispa ur pannan med lite vatten. Tillsätt buljong och vin. Lägg i lagerblad. Lägg ner filén igen och låt sjuda upp. Lägg på ett lock och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Låt kött och lag kallna i grytan och ställ sedan svalt/kallt. Skär upp köttet i tunna skivor innan servering. Spara lagen till såsen
……….

Potatisgratäng
Ett bra recept hittar du här.
……….

Röd sallad
Till 4-6 personer

2 röda paprikor
3 rödlökar
4-5 tomater
en stor knippe basilika
ett par nävar ruccolasallad
5-6 msk olivolja
1 msk balsamvinäger… fast jag hade nog vitvinsvinäger för att få en riktigt fin grön färg… tror jag
salt och peppar


Skär paprikorna i halvor. Lägg dem på en plåt med skalet uppåt och rosta dem  högt upp på hög övervärme eller grill. Låt dem gärna bli svarta och bubbliga. Lägg dem sen i en plastpåse som tillsluts. När de svalnat så att du kan ta i dem så drar du av skalet. Skär dem i bitar/strimlor. Halver lökarna men skala inte. Lägg dem med snittytan neråt på en plåt och låt stå i 150-gradig ugnsvärme i ca en timme. Låt svalna, ta bort skalet och skär i bitar/strimlor. Blanda lök och paprika i en skål och låt gärna stå över natten så att smakerna hinner utvecklas. Strax före servering skär du upp tomaterna och blandar med lök och paprika. Lägg upp ruccola på ett fat och sprid ut tomat-, paprika-, och lökblandningen ovanpå. Mixa basilika (även stjälkarna) olja, vinäger, salt och peppar och häll dressingen över salladen.
……….

Rostade palsternackor med salvia

Skala palsternackor och skär dem på längden. Lägg dem på en plåt tillsammans med olivolja och färsk salvia. Rör om och  rosta i ugn på 225 grader  i 20-25 minuter. Rör om då och då. Salta när de fått fin färg. Eklare kan det knappast bli – inte godare heller.
……….

Örtgräddsås

Häll över fläskfilélagen i en stor kastrull genom en sil. Tillsätt grädde/matlagningsgrädde tills önskad smak och mängd uppnås. Jag tillsatte inga extra kryddor.
……….



♥ Kommentarer ♥
♥ Postat av: tobias

NIce!

2009-10-07 @ 14:53:58
URL: http://twaltin.blogg.se/
♥ Postat av: Linnéa

vilken härlig blogg, jag älskar julen! :D

2009-10-07 @ 14:56:09
URL: http://linneafelicias.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar ♥ God Jul! ;)


Ditt namn:
Kom ihåg ♥

Din mail: (endast synlig för mig)


Din blogg:


Din kommentar:


bloglovin
Trackback
RSS 2.0